T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DİYARBAKIR / EĞİL - Bahşiler Köyü Türkiye Yardımsevenler Derneği Atatürk İlkokulu

MÜZELER HAFTASI

(18 – 24 Mayıs)

Sevgili öğrenciler!

Eskiden kalma değerli eşyaların, sanat veya bilimle ilgili eserlerin korunup saklandığı, sergilendiği yerlere müze denir.

Yurdumuzda bizden önce yaşamış insanlardan kalma ve günümüze müzeler sayesinde korunup gelmiş birçok antika eşyalar vardır. Müzelerde heykeller, resimler, eski eşyaların yanında çeşitli belgeler, kitaplar, notlar da yer alır.

Sevgili öğrenciler!

Yurdumuzda müzeciliğin gerçek kurucusu 1850’li yıllarda Osman Hamdi Bey olmuştur. Osman Hamdi Bey, o yıllarda tarihi eserlerin yurt dışına kaçırılmaması için büyük gayretler gösterdi. Müzelerimiz onun attığı temeller üzerinde gelişip zenginleşti. Bugün birçok şehrimizde müzeler bulunmaktadır. Müzeler, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlıdır. Okullarımızın bazıları okul müzeleri kurmaktadırlar. Okulların aldıkları başarı ödülleri, kupalar bu müzelerde sergilenmektedir.

Sevgili öğrenciler!

Sizlerden Türk çocukları olarak, gittiğiniz her şehirde müzeleri gezmenizi, tarihimize sahip çıkmanızı, geçmişten ders alarak daha güçlü bir Türkiye ülküsüyle çalışmanızı istiyorum.

ÖZLÜ SÖZLER

·        Tarihini merak ediyorsan müzeleri dolaşmalısın.

·        Kültür varlıklarına sahip çıkmayan bir millet daha olgunlaşmamış demektir.

·        Müzler geçmişin korunduğu yerlerdir.

·        Müzeler çağlara açılan kültür penceresidir.(İ.Sağır)

FIKRA

Oğlunu müzeye gezdirmeye götüren baba, aslan heykelinin önünde durur ve oğluna:

- Oğlum bak, bu aslan heykeli, der. Çocuk heykeli iyice inceledikten sonra:

- Baba, bu aslan ölmüş mü, niçin bize saldırmıyor? Diye sorar. Baba:

- Oğlum, bu canlı değil, heykel heykel!

- Ölmüş mü?

- Hayır oğlum, bu heykel, taş bu taş!

- Baba, aslanlar ölünce taş mı oluyor? Baba sinirlenir. Başını sağa sola çevirerek der ki:

- Allah öğretmenlere sabır versin! Ben, bir heykeli çocuğa anlatamadım.

Yayın: 22.05.2017 - Güncelleme: 22.05.2017 09:54 - Görüntülenme: 311