T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DİYARBAKIR / EĞİL - Bahşiler Köyü Türkiye Yardımsevenler Derneği Atatürk İlkokulu

ÇEVRE KORUMA HAFTASI

(Haziran 2. hafta)

Sevgili öğrenciler!

İçinde bütün canlılarla birlikte yaşadığımız doğal ortama çevre denir. Nüfusun hızla artması, ormanlık alanlara binalar yapılarak ormanların bilinçsiz bir şekilde yok edilmesi, ne yazık ki doğal çevreleri bozmuş, çevre sorunlarının ortaya çıkmasına sebep olmuştur.

Toprak, hava, su, gürültü kirliliği çevremizi olumsuz etkilemektedir. Doğanın kendini yenileme gücü vardır. Ancak, kirlilik çok fazla olduğu için yetersiz kalmaktadır.

Yurdumuzda çevre koruma ile ilgili pek çok kurum ve kuruluş vardır. Çevre Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, TÜBİTAK bunların başında yer alır. Çevrenin korunması için kanunlarımız da vardır. İnsanlarımıza kanunlarla, zorlamalarla çevreyi sevdirmek zor bir iştir. Çevreyi temiz tutma, koruma bilinci aile ve okul eğitimi ile mümkün olabilir. Bu konuda herkesin vatandaşlık görevlerini yerine getirmesi ve üstüne düşen her görevi severek yapması gerekmektedir.

Sevgili öğrenciler!

Sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşamak bütün canlıları hakkıdır. Öyleyse kimsenin hakkını çiğnememek ve hakkımızı çiğnetmemek için çevremizi sevelim ve koruyalım.

ÖZLÜ SÖZLER

·        Aslan yattığı yerden belli olur.

·        Kirletiyorsan şikâyet etmeye hakkın yoktur.

·        Çiçeklerin olmadığı yerde insanlar yaşayamaz.(Napoleon)

·        Sevgi, çiçek açmayan yere uğramaz.(Eflatun)

·        Sağlıklı yaşam sağlıklı çevre ile olur.

BİLMECELER

Canlı ama hareket etmez,           Onlar dünya güzelleri,

Bıraktığın yeri terk etmez.          Birleştirir sevenleri.

(Ağaç)                                    (Çiçek)

Binlerce üyesi var,                        Çiçeklerin prensesi,

Sayısız faydası var.                       Bülbülün sevgilisi.

(Orman)                                               (Gül)

Çukurları doldurur,                     Her çeşidi var doğada,

Balıklara yurt olur.                     Güzelliktir Dünyada.

(Deniz – göl)                                        (Çiçek)

ANI

Annesiyle çarşıya çıkan oğlum Alperen, eve gelince:

- Baba, annem çok büyük bir suç işledi, dedi. Merak ettim ve sordum:

- Nasıl bir suç işledi, anlatır mısın? Alperen:

- Çarşıdan gelirken, yediğimiz yiyeceklerin kabuğunu çöp kutusuna değil de, kutunun yanına attı. Eşime, olayı bir de sen anlatır mısın dedim. Eşim:

- Çöp kutusu çok dolmuştu. Ne atsan yere düşüyordu. Ben de kutunun kenarına bıraktım. Alperen doğru söylüyor ama kutu boş değildi, dedi. Alperen’e döndüm:

- Aferin oğlum! Çevreyi kirletmek gerçekten de çok büyük bir suçtur. Hep böyle duyarlı ol! Çevreyi kirletenleri uyaralım!

ÇEVRE

Çimenlere uzanıp,                                  Baharı bir düşünsene,

Gökyüzüne dalınca,                               Ya Sonbahar’ın sarısı…

Kendimden geçiyorum, Yazın insan kaynıyor,

Papatya koklayınca.                           Denizlerin kıyısı.

Açmış kırmızı gelincik,                         Kış mevsiminde bile,

Ya güle ne demeli…                              Kesilmemeli ağaçlar.

İnsanlar çevresini,                                 Affedilemez asla,

Korumalı, sevmeli.                                Doğaya işlenen suçlar.

Şair: İsmail SAĞIR

DOKTORLAR                                                  TEMİZLİK

Gece gündüz çalışırlar,                                    Kirletmeyin çevremizi,

Her zorluğa alışırlar,                                        Kâğıt atarak yerlere,

Hastalara ulaşırlar,                                           Temiz tutun evinizi,

Doktor ile hemşireler.                                      Yem sunmayın sineklere.

Her yerde gerek onlar,                                      Sağlıklı olmanın yolu,

En güzel ilaç bunlar,                                         Temiz çevreden geçer,

Tehlikeyi duyuranlar,                                       Temiz tutmayan okulu,

Doktor ile hemşireler.                                       Mikrop eker hastalık biçer.

İnsanların bazıları,                                            Ülkemizin her yanı su,

Yapar korkunç kazaları,                                    Temiz olalım arkadaş,

Tamir eder azaları,                                            Unutma bu hususu,

Doktor ile hemşireler.                                       Olmak istersen sağlıklı yurttaş!

Şair: İsmail SAĞIR                                                  Şair:   İsmail SAĞIR

Yayın: 14.06.2017 - Güncelleme: 14.06.2017 10:36 - Görüntülenme: 343